18 de desembre de 2020
Per primera vegada les Entitats de Base Associativa (EBAs) d’ACEBA són nombrades i explicitades com a entitats d’economia social, segons es recull al llibre sobre Economia Social a Espanya publicat recentment pel Ministerio de Trabajo y Economia Social i de CIRIEC-España. El Libro blanco de la Economía Social exemplifica les EBAs com a part integrant de l’Economia Social, segons es recull a l’apartat 9 “Las cuentas Satélite de las Entidades de base associativa en Cataluña” (pàgines 59-67)
El Libro blanco de la Economía Social “Delimitación de objetivos y cuentas satélite de Cooperativas, Sociedades Laborales y Entidades de Base Asociativa. Año 2017” és un estudi centrat els en l’àmbit de les cooperatives, les societats laborals, els centres especials de treball i les entitats de base associativa (EBAs), com a productors d’economia social en el mercat espanyol. Amb un objectiu fonamentalment estadístic, analitza els indicadors monetaris -i no monetaris com l’ocupació, llocs de treball i per sexe- mitjançant la metodologia dels comptes satèl·lit.
Un compte satèl·lit és un marc evolutiu que agrupa la informació en un àmbit de preocupació econòmica o social, oferint informació més detallada i flexible que la presentada pel marc central de la comptabilitat nacional al que està vinculat. Els comptes satèl·lit s’elaboren seguint la metodologia del Sistema Europeu de Comptes (SEC-2010) i del Manual per a l’elaboració dels comptes satèl·lit de les empreses de l’economia social, de la Comissió Europea. Els comptes satèl·lit s’elaboren per a cadascuna de les 17 comunitats autònomes de l’estat espanyol.
En aquest estudi de l’any 2017, els comptes satèl·lit inclouen comptes de producció, comptes d’explotació, comptes d’assignació de la renta primària, comptes de distribució secundària de la renta, comptes d’utilització de la renta disponible, comptes de variacions del patrimoni net degut a l’estalvi i a les transferències de capital, comptes d’adquisició d’actius no financers i comptes de capital.
En són autors el Professor José Luís Monzón, José Galán Peláezi Antonio González Rojas, del Centro Internacional de Investigación e Información sobre la Economía Pública, Social y Cooperativa (CIRIEC-Espanya)