Logo ACEBA

El protagonisme dels professionals en la gestió de l’Atenció Primària pren relleu en les XVII Jornades ACEBA

15 de novembre de 2013

Una vintena de professionals de Madrid assisteixen al certamen d’enguany interessats en el model d’autogestió de les EBA


Les XVII Jornades Tècniques de l’Associació Catalana d’Entitats de Base Associativa (ACEBA) van reunir al voltant de 200 professionals del sector sanitari a l’Hotel Alimara de Barcelona el 14 de novembre. El certamen s’ha convertit en un espai de coneixement i intercanvi dels professionals dels Equips d’Atenció Primària autogestionats de Catalunya. L’EAP Vallcarca-Sant Gervasi va ser l’amfitrió de l’organització de les Jornades d’enguany.

 

Amb el lema “Oberts a la Comunitat” les jornades van centrar el debat en tres grans eixos temàtics: el model d’autogestió, les TIC i la salut comunitària. Durant tot el dia es van realitzar ponències, tallers i taules rodones dirigits als diferents col·lectius dels centres, metges i directius, infermers, treballadors socials, administratius i odontòlegs. Per primera vegada les Jornades d’enguany es van emetre en directe, via streaming, a través de la pàgina web d’ACEBA.

 

L’acte inaugural va comptar amb la intervenció del Dr. Josep Maria Padrosa, director general del CatSalut, el Dr. Miquel Vilardell, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, el Dr. Joan Ma. Aranalde, president d’ACEBA i el Dr. Lluís Gràcia, president del Comitè Organitzador de les XVII Jornades ACEBA. La transparència i els bons resultats assistencials i econòmics de les EBA en aquests moments de dificultat van ser els principals eixos de debat. També l’auto responsabilitat dels professionals i la millora del model assistencial i organitzatiu enfocat vers la millora de la salut de la població.

 

Al migdia, el conseller de salut, Boi Ruiz va tractar sobre el canvi de model assistencial, cap a un model més proactiu, on els beneficiaris siguin els ciutadans malalts, els contribuents i els professionals. En aquesta línia va emfatitzar que els CAP han d’esdevenir el primer nivell de resolució de problemes de salut.

 

El professor Francisco Longo, del departament de Direcció de Persones i Organització d’ESADE, va centrar la conferència inaugural en els actuals problemes, gerencials i ètics del sistema públic de salut, fruit de l’actual crisi.

 

Les Jornades van comptar amb un taller específic sobre la gestió i l’organització de les EBA, en el qual van participar una vintena de professionals de Madrid interessats en el model d’autogestió. El director general d’Atenció Primària de la Comunitat de Madrid, Antonio Alemany, va parlar de la necessitat de canvi, amb voluntat que sigui el professional qui gestioni. Reconèixer el protagonisme del professional de forma ben articulada mitjançant una societat de professionals que garanteixi la qualitat de serveis sanitaris als ciutadans.

 

Fins a deu professionals de diferents entorns van obrir el debat de les TIC. La correcte utilització de les noves tecnologies en l’entorn sanitari contribueix a millorar i fer més eficients els processos de treball dels professionals. Les jornades ACEBA van cloure amb la posada en comú de les experiències comunitàries que s’estan duent a terme en el si de les EBA. Cada centre va presentar les activitats que realitzen en salut comunitària i preventiva amb l’objectiu de cuidar la salut i promoure l’autocura de les persones.  

 

Les Jornades de formació ACEBA 2013 han comptat amb la col·laboració de Menarini, Fujitsu i Stacks. 

Galeria d'imatges

  • Taula inaugural XVII Jornades ACEBA
  • Conseller Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya
  • El professor Francisco Longo en la conferència inaugural
  • Projectes professionals a l'Atenció Primària. Dr. Josep Vidal Alaball
  • TICs a l'autogestió
  • Grup assistencial OMIAP a Catalunya
  • Taula TICs